Milstolpe uppnådd: 10 000 timmars drift

Sara EngbergOkategoriserad

EdiLogs allra första vedtruck har nått en viktig milstolpe: 10 000 timmars arbete. Insatserna vid SCA Östrands massafabrik har gått enligt plan för beställaren Engbergs transportsystem, vilket väckt intresse hos andra skogsbolag.


Den starkt förbättrade förarmiljön är den största vinsten med uppgraderingen från traditionella vedtruckar.

– Våra förare uppskattar den markanta skillnaden i ljudmiljön, de minskade vibrationerna och att EdiLog har andra siktmöjligheter. Körupplevelsen är bekvämare totalt sett, säger Thomas Johansson, vd för Engbergs transportsystem.

Uppdragsgivaren SCA har uppmärksammat EdiLog som en innovation helt i linje med koncernens hållbarhetsmål – att skapa en fossilfri värdekedja. Utfallet för både minskad bränsleförbrukning och ökad kapacitet i och med den större gripklon som hanterar ett helt vedlass i taget stämmer med beräkningarna. Drivlinan i hybridtrucken har till och med överträffat förväntningarna.

– Den har fungerat mycket bra och motorn har inte uppvisat en enda störning. Det som var oroväckande i början var faktiskt att det inte uppstod några problem alls trots att det här är vår allra första maskin. Nu har vi uppnått mer förväntade nivåer och bland annat identifierat felkonstruerade fälgar som är utbytta, summerar Kjell Arne Engberg, grundare av EdiLog.